hits

Slik vinner Norge kampen om OL

kommentarer

Disse 10 byene kjemper om å slå Norge i kampen om å få arrangere vinter-OL i 2022. Ekspertene har Oslo og München som storfavoritter. En stor JA-seier er beste måte å feie vekk motstanderne på.


Om tre måneder kan Norge stå igjen alene som favoritt, og det aller viktigste blir å sikre størst mulig JA-flertall i folkeavstemningen 9. september. Alt tyder på at dette blir en kamp mellom Norge og Tyskland. München klarte kun å få støtte fra 51% og 58% av befolkningen om å søke OL i 2018 - noe som muligens ble avgjørende for at tyskerne tapte mot Sør-Korea.

I juni viste en landsdekkende måling 55% støtte til Oslo-OL blant de som hadde bestemt seg. Det er kun i Oslo det skal stemmes, og her er enda flere positive til å sende OL-søknaden. Allerede tidlig i sommer viste meningsmålinger 60% støtte. Jo flere som stemmer JA, jo sterkere signal vil det sende til IOC når de skal rangere denne lista:

Favorittene
München: Dreven søker som tapte knepent mot Sør-Korea om OL i 2018. Solid konsept fra trygg arrangør. Hele 50 år siden siste tyske OL. Folkeavstemningen 10. november blir avgjørende.

Oslo: Sterk og trygg kandidat med uslåelige vintersporttradisjoner og arrangørkompetanse. Etter flere overdådige OL, ber IOC om nøkternhet og gjenbruk. Oslos budsjett er en tidel av Sotsjis, de aller fleste anleggene står allerede klare og investeringer blir i infrastruktur som uansett må komme. Jo større JA-flertall 9. september, jo sterkere stiller Oslo i konkurransen mot München.

Utfordrerne
Almaty: Kasakhstansk by som lyktes med de asiatiske vinterlekene i 2011. I sterk utvikling som vintersportssted. Skal arrangere universitetsleker i 2017.

Barcelona: Stor suksess med sommer-OL i 1992 som ga et kjempeløft for byen og turismen. Svekkes av økonomisk krise. Vil ikke søke dersom Madrid blir tildelt sommer-OL i 2020 under IOC-avstemningen 7. september i år.

Outsiderne
Lviv: Ukrainsk vertsby for fotball-EM i fjor som vurderer å søke OL. Må spre øvelsene over et stort område og sliter økonomisk.

Krakow: Polsk-slovakisk samarbeid som forutsetter at IOC godkjenner to søkerland.

Beijing: Omdiskutert men vellykket sommer-OL i 2008. Lite trolig at en asiatisk by får OL fire år etter Pyeongchang.

Sarajevo: Vertsby fra 1984 som har reist seg etter krigen. Hovedstaden i Bosnia-Hercegovina er i OL-rus etter å ha fått tildelt europeiske ungdomsleker i 2017.

Brasov: Rumenerne er i støtet etter å ha arrangert europeiske ungdomsleker i vinter. De ønsker å satse enda tyngre på vintersport rundt Brasov, men har betydelige økonomiske utfordringer.

Snart ute
Stockholm: Tross avslag etter avslag, gir ikke den svenske idretten opp. Selv etter sommerens svært lunkne holdning til statsgaranti fra regjeringen, insisterer idretten på å jobbe videre for at Stockholm skal søke om vinter-OL med Åre som ligger hele 600 kilometer unna.

Nice: Franskmennene venter på en rapport som skal forklare hvorfor de har mislyktes med tidligere OL-søknader. Tvilsomt om de rekker å søke på 2022-lekene.

Presidentvalget
Jokeren i kampen om vinter-OL i 2022 blir IOCs presidentvalg 7. september. To dager før Oslos OL-valg, avgjør IOC hvem som skal ta over sjefsstolen etter Jacques Rogge.

Favoritten var lenge tyske Thomas Bach som frontet Münchens 2018-søknad. Mens noen eksperter mener at hans presidentskap vil styrke Münchens søknad, hevder andre at dersom tyskerne får toppstillingen, vil vinterlekene gå til et annet land - noe som innebærer at Norge er kjempefavoritt.

I løpet av sommeren er det en annen av IOCs visepresidenter som har seilt opp som manges favoritt - nemlig Singapores norgesambassadør Ng Ser Miang. Han elsker ski og seiling og datteren har stått på ski på Geilo. Han besøker Norge flere ganger i året og kan bli en viktig støttespiller for oss. Ingen av de fire andre presidentkandidatene regnes som verken en fordel eller ulempe for Norges vertslandskandidatur.

Dette gir oss tre valg i høst som kan plassere Norge som soleklar OL-favoritt:

7. september
- Ikke avgjørende for Norge, men hvis Madrid får sommer-OL i 2020, søker ikke Barcelona vinter-OL i 2022.
- IOCs presidentvalg er heller ikke avgjørende for oss. Thomas Bach kan slå begge veier. Ng Ser Miang kan gi Norge en fordel.

9. september
- Jo større folkelig støtte i det norske OL-valget, jo mer overbevisende blir søknaden for IOC.

10. november
- Dersom tyskerne stemmer nei, seiler Norge opp som overlegen favoritt. Et svakt flertall i München vil også styrke Norges sjanser.

14. november er fristen for å melde vår interesse til IOC. 14. mars 2014 skal de ha søknaden og i juli 2014 gir IOC offisiell kandidatstatus til de beste byene. Høsten 2014 bestemmer Stortinget om de vil gi statsgaranti. 31. juli 2015 utroper IOC hvem som får arrangere vinter-OL i 2022 - slik Juan Samaranch i sin tid uttalte det berømte "The decision is Lilyhammer".

Det neste avgjørende steget på veien til at Thomas Bach eller Ng Ser Miang skal kunne erklære "The decision is Oslo" om to år, er altså din stemme 9. september. Godt OL-valg!