hits

La oss vinne tilbake Paralympics

kommentarer

OL er bare vorspielet på den virkelige festen som kommer etterpå - Paralympics. Det inntrykket kunne man nesten få om man var i London i fjor sommer. Der tok de OL for funksjonshemmede til et nivå vi aldri har sett før.

Av Anne Grethe Solberg, JO22-ambassadør og Olaf Thommessen, JO22-leder

Kjempesuksessen var ikke bare et kjærkomment løft for idretten. 81 prosent av britene mente i ettertid at arrangementet bedret synet på funksjonshemmede. Det er et slikt inkluderende og forhåpentligvis samfunnsendrende Paralympics vi skal få til også i Oslo i 2022.

Faktum er at idrett for funksjonshemmede ikke lenger er den suksesshistorien som begynte med Lillehammer-OL. Foregangslandet Norge er blitt en sinke. Mens medaljene fortsatt hagler i vinter-OL for funksjonsfriske, er vi grundig akterutseilt i idrettsfesten som kommer etterpå.

I Paralympics i Vancouver, Canada i 2010 var Norge ikke en gang blant de ti beste, mens Tyskland, Russland og vertslandet Canada var på 1. 2. og 3. plass. I Paralympics i London sist sommer kom Storbritannia på tredjeplass etter Kina og Russland. Norge deltok, men satte få spor etter seg.

Vi fikk til å samle idretts-Norge om en legendarisk satsing i forkant av Lillehammer og vi er helt sikre på at vi skal få til det samme igjen om Norge igjen får arrangere vinter-OL på hjemmebane. Det kan se ut som om det er sammenheng mellom det å være vertsland og å sanke medaljer, og det er ikke så rart. Det gir et etterlengtet fokus og effektive ressurser. Det motiverer funksjonshemmede til å satse. Bredden blir større og dermed finner vi talentene - og vi klarer å overtale dem til å investere det som skal til for å nå verdenstoppen. For å ta OL-gull. På hjemmebane.

Det er gøy å vinne, men det er også viktig å se hva en OL-satsing skaper for alle som er på nivåene under. Å optimalisere den kroppen en har gir gode resultater. Det finnes mye dokumentasjon på at aktiv trening og deltagelse i konkurranse øker livskvaliteten hos mennesker som er rammet fysisk eller mentalt. For mange øker god fysikk og helse deltagelsen i yrkeslivet.

Funksjonshemmede er en gruppe som trenger å bli heiet på og å være omgitt av mennesker som vet hva som er mulig og som har tro på at de kan klare det. Hindringer sitter oftest i eget hode. Å få OL til Oslo i 2022 vil gi en sterk positiv smitteeffekt ikke bare til funksjonsfriske utøvere, men også til synshemmede, psykisk utviklingshemmede, amputerte, rullestolbrukere og mange andre.

Det vil utvikles treningsopplegg og kompetanse som ligger langt utenfor den kunnskapen vi har i dag i Norge. Fagfeltet "å takle funksjonshemming" har et stort behov for innovasjon. Dersom Norge får arrangere OL, vil denne satsningen starte lenge før 2022.

Erfaring fra andre OL viser stor sponsorvilje hos dem i privat sektor som er opptatt av et inkluderende arbeidsliv og samfunnsansvar. Det er verd å merke seg at i OL i London 2012 ble tribunebillettene til Paralympics utsolgt etter kort tid. Det var hele 2,7 millioner tilskuere. Det ble satt 251 verdensrekorder. TV dekningen var 150 timer til 100 land.

1,3 millioner twittermeldinger nevnte de paralympiske lekene mens de pågikk. Antall twitterfølgere økte med 50 prosent. Faceboksiden hadde 82 millioner oppslag. 5,8 millioner mennesker lastet ned app tilknyttet Paralympics. 2 millioner klikket seg inn på paralympic.org.

Konklusjonen av denne massive festen ble som vi allerede har nevnt - at 81% av britene mente at vi nå så funksjonshemmede i et nytt lys. Kan vi tenke oss en mer positiv OL-arv? Norge kan lykkes like bra og få like mye oppmerksomhet rundt våre Paralympics. Det er ikke vanskelig å tenke seg at bedrifter med rette holdninger lett vil kunne synliggjøre seg og bli med å finansiere satsningen.

Grenene i vinter-Paralympics er alpin, skiskyting, langrenn, curling for rullestolbrukere, kjelkehockey og sannsynligvis snowboard som er demonstrasjonsidrett i Sotsji. Dette vil utvikle tilgjengeligheten for ski- og isanlegg. Erfaring viser at tilrettelegging gjør ting enklere ikke bare for funksjonshemmede, men også for folk flest.Vi snakker rett og slett en mer åpen og tilgjengelig hovedstad. Grupper med høy terskel for å ta i bruk idrettsarenaer, vil lettere kunne delta i ettertid. Bare tenk hva dette kan bety for innvandrere uten ferdigheter i vinteridrett. Spesielt er det viktig at Groruddalen ansees som et aktuelt område for en rekke av arenaene. 

Å få vinter-OL og Paralympics i 2022 vil ikke bare gjøre en enorm forskjell for nordmenn med funksjonshemming - vi kan faktisk oppnå et mer inkluderende samfunn for alle. En gigantisk folkefest kan være mer enn noen ukers moro. Folkefesten Oslo planlegger kan gjøre at Norge igjen blir verdens fremste vinteridrettsnasjon for paralympiere - og gi oss et mer tilgjengelig Norge. Ikke glem det når du avlegger OL-stemme 9. september!