hits

En gave med mening

kommentarer


Foto: Plan

Når barna mine og folk rundt meg gleder seg til jul, gjør jeg det også. Denne uken har jeg tenkt en del på nettopp det: Det er det at julen betyr noe for andre, som gjør at den betyr noe ekstra for meg. 

Julen er en høytid vi er sammen om, og kanskje gjør den at vi kommer enda litt nærmere hverandre i hverdagen. Men julen er også en høytid hvor forskjellene mellom oss blir mer synlige; mellom de som er fattige og de som er rike, mellom de som er alene og de som omgitt av mange. Kontrasten i julen blir likevel spesielt stor når vi sammenlikner alle oss i Norge med de som har det vanskeligst her i verden.

Selv om adventstiden er travel for de fleste av oss, er det en tid vi bør bruke til å løfte blikket litt. Kanskje kan vi, ved å gi en oppmerksomhet og julehilsen til noen vi er glad i, også utgjøre en forskjell for noen som er i nød? 

I Plan merker vi at givergleden i det norske folk generelt er stor hele året. Folk ønsker å bidra til en bedre og mer rettferdig verden, og alternative julegaver er et godt virkemiddel som mange benytter seg av. Aldri har flere kjøpt av Plans alternative julegaver for å gi til sine nærmeste. Vi selger nå tusenvis av gavekort, smykker og fine figurer hvor inntektene går til barn og familier som trenger det mest - som tyfonofre på Filippinene, underernærte småbarn i Vietnam og barn uten skolegang i Liberia. 

Jeg synes det er flott at mange ønsker å gi et gavekort til mor, eller et armbånd til en venninne, hvor pengene går til vanskeligstilte barn og familier. Men det betyr ikke at det er noe i veien med å kjøpe noe annet fint og dyrt også som du vet vil glede. 

Jeg så NRKs Debatten på Litteraturhuset i forrige uke. Der var det uenighet om hvorvidt det er galt eller greit å kjøpe dyre merkeklær og ting til seg selv og sine nærmeste. Noen kalte det idiotisk å være opptatt av å kjøpe dyre klær. Det blir litt unyansert. 

Jeg synes psykologen Peder Kjøs kom med noen veldig fornuftige tanker i den debatten. Han sa at det ikke er greit å mobbe eller sette andre i bås fordi de har et annet kjøpemønster enn man selv har. Folk liker ulike ting - og de bruker stort sett de pengene de har, uansett. 

Slik mener jeg vi også bør tenke om julegavehandelen. Det er ikke idiotisk å bruke penger på gi noe fint til jul til noen man er glad i. Man skal ikke la andre føle seg dum av den grunn. Men det er også mulig å bruke julegavehandelen til å gjøre noe ekstra for noen andre enn seg selv og sine nærmeste.  

Derfor gjør jeg det samme som tusenvis av andre velger å gjøre. Mine døtre får både en symbolsk og en konkret gave i år. Det er en gave med mening - for meg, for dem og for noen barn på den andre siden av kloden.