hits

Et barn er født

kommentarer


Foto: Plan

I julen er det Jesusbarnet mange har i tankene. Jeg tenker også mye på de nesten tusen nyfødte som hver dag ser dagens lys i ruinene på Filippinene.

Jeg fikk nylig høre historien til en nybakt mor i Hernani i Øst-Samar. Hun heter faktisk Mary. Da tyfonen Haiyan traff landsbyen, forberedte Mary og hennes ektemann seg på fødselen av sitt fjerde barn. Taket på huset deres ble revet rett av i uværet. Legen, som gjennom hele natten hadde gitt førstehjelp til overlevende, gikk to kilometer fra sitt hjem for å hjelpe Mary med å føde. Klokken fire samme dag, på en sengeramme av tre, mellom murveggene i et kollapset hjem, i en landsby knust til pinneved, fødte Mary en liten gutt.

Mary og gutten er begge friske. Men det er vanskelig å holde den nyfødte ren midt i alle ødeleggelsene forårsaket av tyfonen. Det er også vanskelig for Mary selv å komme ordentlig til hektene igjen etter fødselen slik de lever nå. "Vi har vann, men det er ikke trygt å drikke", forteller hun.

I dagene etter tyfonen var Mary og hennes familie blant dem som fikk de aller første nødhjelpsforsyningene fra Plan. Disse inkluderte blant annet presenning og tau for å beskytte huset. "For øyeblikket er vi avhengige av hjelpearbeidet for å ha mat", forteller Mary. "Min største bekymring er helsen til vår nyfødte gutt. Vi har ikke tilstrekkelig husly for ham og resten av familien."

På Filippinene er det mange som Mary som fremdeles lever i ødelagte hjem, og hver måned vil 25 000 barn bli født i de tyfonrammede områdene. De medisinske tjenestene på Filippinene er allerede presset til bristepunktet, og forsyningene er knappe. For hvert barn som nå kommer til verden, kommer derfor også en enorm utfordring for foreldrene, for lokalsamfunnet og for verdenssamfunnet: å sikre at mor og barn overlever og holder seg friske.

Dr. Helen-Louise Taylor, som er rådgiver i ernæring og spedbarnshelse i Plan, forteller at dødeligheten blant mødre og nyfødte kan være fem til syv ganger høyere enn normalt under og etter en katastrofe som dette. Det er de fattigste og mest sårbare, som tenåringsmødrene og deres barn, som blir hardest rammet.

For en måned siden formidlet media daglig opprivende bilder og historier om ødeleggelsene, sorgen og desperasjonen på Filippinene. Tyfonen som tok mer enn 6 000 menneskeliv og fordrev mer enn fire millioner fra sine hjem, vekket det humanitære engasjementet rundt om i de norske hjem. Så blir blitslysene borte. Julen står for døren, verden går videre og snart er det OL i Sotsji.

For meg handler julen om de nære ting - men også på sett og vis om å ta verden innover seg slik den faktisk er. Sult, sykdom og sårbarhet. Slik er faktisk verden for mange av barna på Filippinene.

Plan var på Filippinene før og under katastrofen, og vi er der etterpå. Vår innsats er mulig takket være bidrag fra alle de private giverne. Vi håper på ditt engasjement også i 2014 for at barn, som den nyfødte gutten til Mary, skal få en bedre fremtid.

Jeg ønsker deg og dine en god jul og et godt nyttår.