hits

#BringBackOurGirls

kommentarer


Foto: AFP

65 millioner jenter i verden blir frarøvet skolegangen sin. I Nigeria ser vi nå skrekkeksempelet på hva noen er villig til å gjøre for å hindre jenter i å gå på skolen og delta i samfunnet.

 

For tiden klarer jeg nesten ikke la være å tenke på hva de nigerianske jentene gjennomlever. Jentene på 16 til 18 år som skulle straffes kun fordi de tar utdanning. Som i april ble kidnappet fra skolebenken da voldelige pistolmenn kom kjørende inn på skolens område og stormet klasserommene. Jentene som nå er bortført, holdes til fange som gisler og giftes bort til terrorister fra opprørsgruppa som kidnappet dem, mot en betaling på 72 kroner. 

 

Tidligere i vinter hørte vi om et annet mareritt fra Nigeria da den samme opprørsgruppen drepte 29 elever mellom 11 og 18 år ved å sette fyr på sovesalen og skyte mot skolebarna som lå og sov. Mange av barna døde av skuddene, andre ble slukt av flammene. De jentene som ble spart av terroristene, fikk beskjed om "å dra hjem og gifte seg". 

 

Som internasjonal forkjemper for jenters utdanning vet Plan hvilke krefter som mange steder er i sving for å holde jenter borte fra skolebenken. Sjelden møter vi så ekstreme handlinger som vi nå ser i Nigeria, men vi møter hele tiden ekstreme holdninger. Barneekteskap er noe av det verste, men vanligste jenter tvinges til for at de ikke skal få utdanne seg og skape sin egen fremtid. I Zambia, for eksempel, hvor Plan arbeider intensivt for å beskytte jenter mot ekteskap, er det helt vanlig at jenter på landsbygda blir giftet bort når de er ti år. Hver eneste dag giftes titusener av verdens mindreårige jenter bort til middelaldrene menn mot sin vilje. I år vil i alt 14 milloner jenter under 18 tvinges inn i ekteskap.

 

Ofte når jeg er ute og reiser, besøker jeg ulike skoleprosjekter. Mange steder kan klasserommene på småskolen være fullstappet av lærelystne jenter og gutter. Det er alltid godt å se. Men jo høyere opp på trinnene man kikker, jo flere tomme pulter finner man. I all hovedsak er det jentene som mangler. En tom pult kan fortelle en historie om en jente som ble giftet bort, som ble slått, sparket og truet til ikke å gå på skolen, som ikke fikk støtte hjemmefra lenger, som ble tvunget inn i arbeid eller på andre måter utsatt for overgrep og brudd på sine menneskerettigheter. Det understreker hvor viktig det er å ikke bare gi jenter skoleplass, men også beskytte dem og verne om deres rett til å fullføre skolegangen.

 

De horrible overgrepene mot jentene i Nigeria kan spre en følelse av maktesløshet. Dét er imidlertid noe myndigheter, hjelpeorganisasjoner og det internasjonale samfunnet aldri må bukke under for. Vi har en forpliktelse overfor disse jentene til aldri å gi opp. Det er derfor jeg mener Norge bør legge press på nigerianske myndigheter for å få dem til å intensivere letingen etter de bortførte jentene, og at Norge bør tilby seg å hjelpe dem. Det er derfor det er gledelig å se at USA tilbyr seg å lete etter de savnede jentene med droner. Og det er derfor Plan har som en av sine viktigste oppgaver å bekjempe barneekteskap og fremme utdanning for jenter i de femti landene vi arbeider i.

 

Nå er vår største bekymring situasjonen for de bortførte skolejentene i Nigeria. Og vi håper de kommer trygt tilbake til sine familier og til skolen. #BringBackOurGirls