hits

Verden må bla opp for Sør-Sudan

kommentarer

Livet til over halvparten av befolkningen i Sør-Sudan står på spill. Syv millioner mennesker vil i løpet av få måneder trenge umiddelbar hjelp, og fire millioner står i fare for å bli rammet av hungersnød. Over en halv million barn er på flukt. De er spesielt sårbare. Nå må verdens givere på banen.

 

Når internasjonale ledere møtes i Oslo mandag og tirsdag denne uken for å diskutere støtte til Sør-Sudan, må de derfor samle seg om å gi nok penger - og de må prioritere barna.

 

Men også enkeltpersoner kan bidra direkte til nødhjelp ved å sende SMS med kodeord BARN til 2434 (200 kroner) eller gi et bidrag på plan-norge.no.

 

Gjennom Plan har jeg fått kjennskap til noen av enkeltskjebnene blant de millionene som trenger hjelp som følge av konflikten i Sør-Sudan. Spesielt husker jeg historien til søstrene Madiha og Lina på ni og fire år. Historien om hvordan de var vitne til at deres egne foreldre ble skutt og drept på kloss hold av væpnede menn i hjembyen i Jonglei. Hvordan Madiha tok Linas hånd, og løp. Hvordan hun måtte ta over som mor og far for sin lillesøster. Hvordan jentene deretter kom seg med i bølgen av mennesker som flyktet for livet, mange av dem såret og blødende fra vold og væpnede angrep. Nå handler det om å overleve i flytningleiren.

 

Plan er til stede i Sør-Sudan og fortsetter å skalere opp aktiviteter for å dekke umiddelbare humanitære behov som mat, beskyttelse og sanitærforhold for utsatte barn og deres familier. Blant annet har vi satt i gang egne matprogrammer for underernærte barn, gravide og mødre i barsel. Plan har også opprettet såkalte «child-friendly spaces» for barn. Dette er trygge soner hvor barn blir tatt vare på og får et trygt sted å lære, leke, tegne og utfolde seg sammen med andre barn.

 

Siden desember har de menneskelige lidelsene nådd katastrofale proporsjoner. 1,5 millioner er tvunget fra sine hjem, og over 800 000 flykter til nabolandene. Spesielt mange av flyktningene er kvinner og barn. De er sultne, underernærte og hjemløse. De blir utsatt for vold, menneskehandel, overgrep og rekruttering til væpnede styrker. Tusenvis av barn, som Madiha og Lina, har vært fanget i kryssilden, blitt foreldreløse eller separert fra sine familier og venner, tvunget fra hjem, skoler og sin egen barndom. De lever i et uendelig mareritt.

 

Det holder ikke med gode intensjoner; det blir ingen nødhjelp og utvikling uten penger. I Oslo har giverlandene en mulighet med sine sjekkhefter til å bremse den ufattelige katastrofen som er i anmarsj. Men da må de handle nå.

 

FN ber om 1,3 milliarder dollar for å gi livreddende hjelp i Sør-Sudan. Så langt har verdens giverland kun lagt en tredjedel på bordet av det som trengs. Det handler om mye penger - selv for en hel verden - men det handler også om prioritering. Globalt brukte verden i fjor over 1 747 milliarder dollar på militære styrker. En liten brøkdel ville vært nok til mat og utdanning for de som trenger det. Det er klart at alle land trenger et forsvar - men det er også klart at varig fred aldri kommer fra løpet på et gevær.

 

Norge har lang erfaring når det gjelder megling og internasjonale forhandlinger, og vi har deltatt i fredsprosesser i mange konfliktsoner i verden. Jeg håper Norge også har store ambisjoner når det gjelder å bistå befolkningen i og rundt Sør-Sudan. Mangel på finansiering påvirker livene til millioner av mennesker og svikter en hel generasjon av barn. Nå må verdens ledere bla opp for barna i Sør-Sudan!