hits

Menn som hater jenter

kommentarer


Foto: AP

Verden er full av voksne menn som vil jenter vondt. Denne uken har vært fylt av grusomme eksempler på hva jenter kan utsettes for, kun fordi de er jenter.

De brutale jentedrapene i India er ett eksempel. To kusiner på 14 og 15 år skulle bare ut på åkeren nær landsbyen sin for å gå på toalettet. Der ble jentene overfalt av en gjeng med menn og voldtatt. Først ble de savnet. Men da faren til den ene av jentene meldte fra til politiet, ble han jaget bort fordi han var dalit, det vil si kasteløs. Så ble de funnet. Hengene etter et rep i et tre. Politiet antydet at jentene tok livet sitt i skam. Sannheten er åpenbart at de ble drept. Nå er det landsbyboerne som tvinger politiet til å ta tak i saken.

Denne uken kom det også frem en annen sak fra India der barn på en internatskole skal ha blitt voldtatt og tvunget til å spise hundeavføring. I Lahore i Pakistan ble gravide Farzana på 25 år steinet til døde på høylys dag fordi hun giftet seg med feil mann. I Nigeria kjemper de kidnappede jentene sitt livs kamp for å komme seg løs fra terroristene. Og i Brasil trekkes snart tusenvis av jentebarn til VM-byene for å prostituere seg. 

Det er på mange måter en uvirkelig virkelighet vi lever i. Samtidig må vi erkjenne at verden faktisk er så hjerterå mange steder. Spesielt går det utover jentene. Plan arbeider for jenters rettigheter i over 50 land, og stadig blir vi konfrontert med rystende voldshandlinger mot jenter.

For dessverre er drap og overgrep som de vi har hørt om denne uken, bare toppen av et isfjell. Over hele verden lever jenter i frykt for trakassering og overgrep, og 150 millioner jenter er rammet av seksuell vold. Over halvparten av overgrepene skjer før jentene fyller 16. De som rammes oftest og hardest, er de som er nederst på samfunnets rangstige. 

Bekjempelse av vold og overgrep mot jenter er derfor en av de aller viktigste likestillingskampene i verden i dag. Vi må forsvare jenters rettigheter på alle fronter. Det handler om å skape global oppmerksomhet om jenters situasjon og etablere og sikre et internasjonalt lovverk som beskytter barna. Det handler om å øve press på lokale og nasjonale myndigheter for å få dem til å følge FNs barnekonvensjon og ivareta jenters ukrenkelig rettigheter. Og det handler om helt konkrete ting som å kurse lærere og iverksette strakstiltak som egne toaletter for jenter og sikring av skoleveier.

Verden er full av menn som vil jenter vondt - men heldigvis er det stadig flere som vil jenters beste. Det er stadig flere land og organisasjoner setter jenter høyt på dagsorden. Bare i Norge har Plan nå 130 000 faddere som bidrar til vårt arbeid for å sikre jenter deres rettigheter, og antallet vokser. Samtidig er historiene vi har hørt denne uken, en påminnelse om hvor viktig det er å intensivere kampen for jentene