hits

I skyggen av VM

kommentarer

 

Det er fotball-VM og som de aller fleste gleder jeg meg over uker med fotballfest (spesielt når Frankrike vinner!).

Likevel, jeg kan ikke unngå å tenke på de som lever i skyggen av fotball-festen i Brasil. Mens vi gleder oss over scoringer, fotballstjerner og sambarytmer lever 22 millioner mennesker i Brasil i fattigdom. Aller verst er det i det i den nordlige delstaten Maranhão og aller verst er det for barna. Barnedødeligheten her er 50 prosent høyere enn landsgjennomsnittet, mens inntekten er 40 prosent lavere. 

Kollegene mine i Plan Brasil forteller at ungdommene i disse områdene står overfor to hovedutfordringer i livene sine: Vold, seksuelle overgrep og tidig graviditet på den ene siden, og arbeidsledighet på den andre. Problemet med barn som tvinges til å selge kroppen sin er så stort at Plan har fått i stand annonsering over høyttaleranlegget på innenriksfly mellom VM-byene med oppfordring om å melde fra dersom man er vitne til barn som utnyttes seksuelt. BBC har avdekket at barn ned i 7-årsalderen selger sex i det nordlige Brasil.

Men vi i Plan har forsøkt å bidra til at de fattige ungdommene også skal få noe igjen for VM, og ikke bare utfordringer. Derfor har vi dratt i gang et spennende arbeidslivsprosjekt der sårbare ungdom og unge voksne har fått jobb som verter på fotballstadion i Natal.

En av dem er 22-åringen Jacqueline. For henne har dette vært en mulighet til å komme seg vekk fra gatene, der vold og prostitusjon er utbredt. Jacqueline deltok først på et femukers kurs i kundeservice og kommunikasjon. Etterpå fikk hun arbeidstrening under seriekampene på Arena das Dunas i Natal på søndager. Når VM er ferdig skal hun fortsette å jobbe som fotballvert. Jacqueline håper erfaringen vil gi henne muligheter slik hun «slipper å tjene penger på andre måter», som hun formulerer det. Nå er drømmen hennes å få en fast jobb slik at hun kan bygge ferdig huset mitt, skaffe pass til barnet sitt og ta vare på familien sin. 


Når fotballfesten er over og tribunene er tømt, vil stadion Arena das Dunas huse et jobbtreningssenter der ungdom i faresonen kan få arbeidstrening. 60 prosent av dem skal være jenter. Mange av dem ville ellers vært tvunget til å prostituere seg for å overleve. 

Det å gi unge i disse fattige områdene av Brasil muligheter til å komme seg inn i arbeidslivet er en av de viktigste oppgavene til Plan i Brasil. Slik kan VM bli en opptur også for Brasils fattige unge. 

Godt VM!

PS: Programleder og komiker Einar Tørnquist og tidligere fotballspiller Bernt Hulsker har vært i Brasil sammen med Plan for å trene fotball med barn som lever i #skyggenavVM. Se første episode her!