hits

Wedding Busters

kommentarer


For to uker siden var Shorna (20) med og stoppet bryllupet til «Thea» (12) og «Geir» (37) i Oslo. På liksom. Hjemme i Bangladesh gjør hun det på ordentlig.

«Hvis noen i denne sal har noen innvendinger mot dette ekteskapet, så tal nå eller ti stille for alltid», sa presten i Kulturkirken Jakob da «Thea» og «Geir» skulle vies til ektefolk på FNs jentedag. «Ja, jeg har noe å si!». Shorna reiste seg og satte ord på det alle tenkte: at dette var galt. 

Selv har hun vært i samme situasjon som «Thea». «Da jeg var fjorten år fortalte familien min til meg at jeg skulle gifte meg med en eldre mann. Jeg sa nei», sa hun til en fullsatt kirke. «Jeg fortalte familien min at det var feil å gifte bort et barn». 

Heldigvis klarte hun den gangen, for seks år siden, å overbevise familien om at barneekteskap er feil, og hun unnslapp dermed det planlagte giftermålet. Men i Bangladesh hører Shornas historie med til sjeldenhetene. Der blir 66 prosent av jentene giftet bort før de fyller 18 år. Gjennomsnittsalderen er 15. 

Shorna hadde skjønt at det var galt og dermed turte hun å være i opposisjon til sine egne foreldre. Hun hadde lært om jenters rettigheter i den lokale ungdomsgruppa til Plan, blant annet om konsekvensene av barneekteskap. Det gjorde henne redd. «Jeg var redd fordi jeg visste jeg kunne dø i barsel. Og jeg kjente mange unge jenter som ble behandlet dårlig av de eldre ektefellene sine».

I dag er Shorna aktivist og arbeider for å stoppe andre barneekteskap i lokalsamfunnet sitt gjennom Plans ungdomsgruppe Wedding Busters. Hver gang de får høre om et planlagt barneekteskap, tar de kontakt med den lokale ungdomsgruppa til Plan der jenta bor, hennes foreldre og andre i landsbyen med innflytelse, som lærere og ledere. Sammen overtaler de foreldrene til å stoppe barneekteskapet. Shorna har selv stoppet fire barneekteskap. Alle disse jentene har fått fortsette sin utdanning. Shorna studerer også. Hun skal bli sosialarbeider for å fortsette kampen mot barneekteskap.

Wedding Busters gjør en super jobb. Nå har over 90 landsbyer erklært seg som «barneekteskapfrie soner» som følge av deres arbeid. «Jeg tror vi kan avskaffe barneekteskap innen 10-20 år om vårt arbeid utføres over hele landet», sier Shorna. Det er veldig inspirerende å høre. Og det viser at det holdningsskapende arbeidet til Plans ungdomsgrupper og andre frivillige faktisk hjelper. I dag venter flere i Bangladesh med å gifte bort barna, og flere barn får fullføre utdanningen.

Denne uken var Shorna en av talerne på den anerkjente konferansen Oslo Freedom Forum. Der høstet hun full applaus for sitt gripende innlegg om arbeidet mot barneekteskap i Bangladesh. Som en del av sin presentasjon viste hun denne filmen om Wedding Busters:


Plan har fått tidenes oppslutning om vår jenteaksjon mot barneekteskap. Det er tydelig at det er få ting som er så provoserende som den urettferdigheten og de overgrepene som verdens barnebruder blir utsatt for. Og det er få ting som er så engasjerende som når ungdom selv er med og bekjemper det.

I skrivende stund reiser Shorna tilbake til sitt hjemland. Der er det en kø av barnebryllup som må stoppes. Go Busters!