hits

Helvetes forgård

kommentarer


Denne uken har jeg vært i helvetes forgård. Nærmere bestemt gruveområdet rundt byen Geita nord i Tanzania. Byen Geita har rundt en million innbyggere og inntektene er primært basert på den lukrative utgravingen etter gull i området. Det finnes en rekke ulike gruver; de aller største som er finansiert av kapital fra Australia, England, Sør Afrika og Ghana, og de aller minste, som er lokale små, enkle enheter.

Utgraving etter gull foregår i overflaten. Og jeg besøkte et område med småskala utgraving. Utgravingen foregår midt i området der folk har etablert sine temporære boliger. Temporære fordi de flytter rundt til neste gullfelt. Og husene bærer preg av det. Ofte laget av kun plast og «rekved». Det finnes ingen fasiliteter som vann, sanitæranlegg, strøm, dyrkbar mark, helsetjenester eller lignende. Lukten er stram av avføring og ekskrementer flyter rundt. Atmosfæren er preget av frustrasjon og fortvilelse, og fyll. Og området er dekket av kratere der folk har gravd etter det dyrebare metallet. Døgnet rundt høres den ekstremt høye lyden av stenknusermaskiner, så høyt at man ikke kan føre en normal samtale.

Her lever det, bor og arbeider også små barn. Noen sammen med sine foreldre. Noen foreldreløse etter å ha mistet sine i HIV/AIDS. Barna jobber med å hakke opp sten før de går inn i stenknusermaskinen. De som er for små til å jobbe, overlates til seg selv fra 07.00 om morgenen til 19.00 om kvelden. 

En av familiene vi traff, besto av en alenemor med to barn. En jente på elleve år og en liten gutt på to. De bor i en liten «hytte» på maks ti kvadratmeter som er laget av det de tilfeldigvis har funnet for å bygge den. Heten innvendig var uutholdelig, og det er ingen ventilasjon eller lyskilder i hytta. Jenta går på skolen i nærheten. Men hun må jobbe med å knuse sten fra kl. 07.00 til. 09.00, da skolen begynner. Moren jobber 12 timer fra kl 07.00 til 19.00. Den lille gutten er overlatt til seg selv hele dagen. Med livsfarlige maskiner og kratere han kan falle ned i som eneste lekeplass. Har han flaks passer noen andre på ham innimellom. 

I går natt fikk gutten malaria. Tilfeldigvis var mine kolleger til stede og fikk skaffet legehjelp. De reddet et liv den natten. Hva skjer neste gang, og vi ikke er til stede akkurat da og akkurat der?