hits

Slett gjelden for Mabel!

kommentarer

Mabel på 15 var en skoleflink jente som så for seg å bli regnskapsfører. Det var før ebola-epidemien kom til hjemplassen hennes Moyamba i Sierra Leone. Ebola tok ikke bare livet av naboer, venner og familiemedlemmer, den fjernet skoletilbudet hennes - og til slutt verdigheten hennes.



Etter at Mabels skole, i likhet med de andre skolene i regionen, ble stengt på grunn av smittefrykt, fant Mabel seg en kjæreste. Gutten tvang henne til å ha sex i bytte mot mat og 15-åringen ble gravid.

Mabels historie er dessverre på ingen måte unik. Etter at skolene ble stengt og barna holdes hjemme uten nok mat og beskyttelse fra voksne, har antall tenåringsgraviditeter skutt i været, i følge rapporter fra kollegene våre i Liberia og Sierra Leone. Når terminen nærmer seg om to måneder, møter Mabel et helsevesen som vakler under ebola-epidemien. Aldri har det vært farligere å føde eller bli syk i de ebola-rammede områdene.

De indirekte følgende av ebola er store og alvorlige. Da burde det være unødvendig at de rammede landene i tillegg skal bli tynget av utenlandsgjeld. Norge har gitt 329 millioner kroner til bekjempelse av Ebola. Samtidig vil Sierra Leone, Liberia og Guinea til sammen betale dobbelt så mye i gjeldsbetaling i år. Derfor har Plan Norge denne uka sammen med Kirkens Nødhjelp (KN) og Slett U-landsgjelda (SLUG) sendt et brev til Siv Jensen med anmodning om at Norge i Det internasjonale pengefondet (IMF) går inn for at støtten til landene gis som gjeldsslette og bistand, ikke som nye lån, og at eksisterende gjeld må slettes. Norge har en viktig stemme inn i IMF og kan påvirke organisasjonen til å slette gjeld og gjøre fremtidige støtte om fra lån til bistand. USAs utenriksminister har allerede bedt IMF om å slette 100 millioner dollar av de Ebola-rammede landenes gjeld. Norge bør i alle fall ikke være dårligere.

Når ebolakrisen en gang er over, må de rammede landene få fokusere på å bygge opp igjen grunnleggende tjenester, ikke på å betjene nye lån. Sierra Leone må få mulighet til å bygge opp igjen landet sitt slik at Mabel kan få et skikkelig helsetilbud som nybakt mamma, babyen hennes må få oppfølging på helsestasjon og Mabel må få mulighet til å vende tilbake til skolebenken. Noe av dette står Plan og andre hjelpeorganisasjoner klare til å bidra til å bygge opp, men for at landet skal komme på fote, må myndighetene sitte i førersetet for gjenoppbyggingen. Det fortjener barna i Guinea, Sierra Leone og Liberia som dette året har gjennomgått et mareritt det er vanskelig å forstå omfanget av. Her kan Siv Jensen bidra. Kom igjen! Gjeldsslette nå!