hits

Fredens fiender

kommentarer

I dag er vi mange som hyller Malala og Kailash. Men når fredsprisfeiringen er over, fortsetter kampen for at barn skal få skolegang og et verdig liv.

Årets fredspris er en sterk påminnelse om viktigheten av at barn får oppfylt sine rettigheter. For oss som jobber med dette hver eneste dag, er dette en dag for å feire og hedre to fantastiske aktivister for deres engasjement og heltemot. 

Men det er viktig å huske på at ikke alle er venner av Malala og Kailash. Sterke krefter forfekter gamle tradisjoner, foreldede religiøse synspunkter og reaksjonære syn på kvinner og jenter. Jenter tas ut av klasserommet og inn i ektesengen mens de ennå er barn. Det ligger også sterke kommersielle hensyn bak systematisk utnytting av barn. Barn tvinges inn i slavearbeid som billig arbeidskraft uten mulighet for å ta til motmæle. 62 millioner jenter mangler fra verdens klasserom. 168 millioner barn er involvert i barnearbeid. 85 millioner av dem i farlig arbeid. 

Barn som slaver
Kailash Satyarthi har gjennom sin organisasjon frigitt barneslaver og på ulike måter hjulpet 80 000 barn. Han har blitt truet på livet gjentatte ganger og har sett medarbeidere bli skutt. Klart Satyarthi utgjør en stor trussel mot fabrikk - og gruveeiere og andre som gjør stor profitt på å bruke barn som slaver, og på den måten frarøve dem retten til utdanning og muligheten for et bedre liv.

Historien om 17 år gamle Malala er en historie om mot og seier. I en alder av 11 år begynte hun å blogge om jenters utdanning og rettigheter. Da hun var 15 år dro hun til skolen. Hun kom ikke hjem den dagen. I likhet med resten av verden ble jeg lamslått av Talibans brutale angrep på den uskyldige skolejenta på en skolebuss for to år siden. De ønsket å knuse henne, hennes ideer og hennes mot - men heldigvis mislyktes de, og i stedet fikk en hel verden øynene opp for Talibans undertrykking. «Hvis folk var tause, ville ingenting endres,» har Malala sagt. Hun har så rett!

Fremdeles kidnappet
I forkant av angrepet på Malala, hadde Taliban bombet og brent jenteskoler i Swat-dalen. De ønsket ingen jenter på skolen. Det skjedde i Pakistan. Det skjer i land som Nigeria, Syria og Irak nå. Ukentlig får vi rapporter om jenter som skremmes og jages vekk fra skolene i Nigeria som følge av Boko Harams ønske om at jenter ikke skal få utdanning. Fremdeles holdes 200 skolejenter fanget av Boko Haram. I sommer besøkte Malala jentene som klarte å rømme fra kidnapperne. «Jeg ber Boko Haram slutte å misbruke Islams navn», sa Malala. Hun har snakket både Taliban og Boko Haram midt imot. Det har vist seg å være farlig. 

Årets fredspris er en anledning til å øke forståelsen for viktigheten av utdanning, påvirke religiøse ledere og politikere til å kjempe mot at grupper som Boko Haram, IS og Taliban sprer seg til stadig nye områder. Det er en mulighet til å presse på for å gjøre utdanningen for alle barn bedre og mer tilgjengelig. Selv om barns rettigheter nå får massiv oppmerksomhet, må vi ikke glemme at kampen fortsetter.

Fredsprisfeiring
Senere i dag feirer vi fredsprisvinnerne i Gamle Logen med en storstilt indisk-pakistansk konsert der begge hovedpersonene kommer. På scenen står kjente artister fra de to landene. Jeg kan røpe så mye som at Pakistans svar på Justin Bieber, Falak Shabir, kommer, og at Malalas egen yndlingsartist Shehzad Roy vil være tilstede. Sistnevnte bruker mye av overskuddet fra artistkarrieren på utdanningsprosjekter i hjemlandet. Jeg er også veldig stolt av at Håvard fra Plans ungdomsgruppe URO skal holde tale til fredsprisvinnerne. 

Du kan følge det hele på VGTV fra klokka 16.30.